+32 (0) 3 - 80 81 842 [email protected]

Voetbalclubs hebben vaak een mooie website en een fanclub, maar merkwaardig is het feit dat zij als communicatietool de sociale media gebruiken met diverse groepen en beheerders omdat de club zelf geen platform heeft om hen op te vangen en dit is logisch; het zou eerst en vooral een zware investering vereisen en bovendien, “waarom als het toch allemaal gratis kan op Facebook?”. Wel, er schuilt ook een minder positieve kant achter het gebruik van sociale media waar men tot recent geleden geen rekening mee hield, maar waar de realiteit steeds meer begint door te dringen o.a. door alle perikelen rond Facebook en andere internet giganten. Toch de moeite waard om even serieus bij stil te staan…

“Wij hebben al een uitgebreide website, meneer” is een antwoord dat we vaak te horen krijgen van bedrijven in het algemeen, maar laat ons daar nu even wat dieper op ingaan. Als we samen met de directie van een voetbalclub voor de computer op hun website kijken en we stellen hen de vraag “Waar zijn de abonnementhouders, de leden van de fanclub, de spelers? Want wij zien ze niet…? U wel?”, dan zien we de gefronste wenkbrauwen die enkele seconden erna weer verdwijnen, want het enige trieste, merkwaardige antwoord is: “onze fans zitten op Facebook of andere sociale media”. Dus niet bij de club…

Een website is statisch en leeft niet, hoe mooi en hoe uitgebreid de site ook werd opgebouwd; het is en blijft aan de basis een proces van “klik – lees – klik – lees”. Er is geen enkele interactie tussen de bezoekers zoals dit op sociale media gebeurt. Websites zijn tegenwoordig ook meer zoals een businesskaartje, om mensen te introduceren “naar iets veel groter”. Maar draait het probleem enkel om de website? Neen, er is veel meer waar voetbalclubs niet bij stilstaan maar wat nu overduidelijk wordt sinds de laatste perikelen met Facebook; wie heeft immers de controle over de fans? Wie bezit de data (en de waarde!) en verdient er een massa geld op? Wie bezit de content? En het enige “excuus” om toch sociale media te gebruiken is “omdat het gratis is”. Maar welk merk wordt hier gepromoot? Het merk van de sociale media, niet het merk van de club. Het is haast alsof je een Bentley gratis cadeau krijgt maar je bent er geen eigenaar van, je hebt er dus niet over te zeggen en je kan de radio met constante reclame niet uitschakelen. Gratis… maar… ?

En waar spreken we over? Over gratis marketing – alhoewel dat betalend is indien men enig effect wil – en gratis communicatie. Maar dit is echter geen antwoord op de hiervoor gestelde vragen. Denkt u echt dat u iedereen kan bereiken via sociale media? Of stuurt u eerder “afstandelijke” e-mails en nieuwsbrieven?

Dan stellen we u nu de volgende hamvraag: “Wat met de vele fans die (haast) nooit naar een wedstrijd komen kijken maar toch fan zijn? Kan u deze mensen allemaal bereiken? Verdient u daar iets aan? Weet u wie ze zijn en waar zij zich bevinden?”

Neen, als club weet u niet wie die mensen zijn, u verdient er niet aan, u kan ze niet bereiken, maar… Facebook wel!

En als dit nog niet choquerend genoeg is, bereken dan even hoeveel de club als inkomsten jaarlijks mist, wetende dat sociale media samen minstens 30€ per lid per jaar verdienen op de rug van uw fans. Vergeet vooral niet de “niet-leden-maar-wel-fans” erbij te rekenen, dit is wellicht een veelvoud van de leden die een clubkaart hebben.

En wat met communicatie van de club naar de fans? Is het niet jammer dat u daarvoor een derde partij gebruikt? En hebt u dan enige controle over de 101 sociale media groepen die er bestaan rond de club? Nog straffer, zelfs de beheerders van deze groepen hebben geen enkele controle, want die ligt uiteindelijk bij de sociale media zelf. Maar iedereen “denkt” dat hij controle heeft omdat men het woord “beheerder” gebruikt, slim gezien toch van de sociale media?

Wat indien u dit nu allemaal zelf in eigen handen zou nemen via een eigen sociaal platform waar de club zelf alle inkomsten int die ze vandaag wegschenkt? Waar de club alle “niet-leden-maar-wel-fans” ook kan bereiken en aan verdienen, waar de club exclusieve content op kan plaatsen die niet op sociale media te vinden is, waar de club eigenaar is van alle data en content, alle controle heeft en nieuwe inkomstenbronnen genereert via eigen verdienmodellen die vandaag enkel gebruikt worden door de sociale media en waar de leden van het platform op een manier communiceren die ze al sinds jaren gewoon zijn. Dit laatste gegeven is van primair belang in het hele verhaal.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, denkt u? Toch niet…

Indien u zelf uw eigen sociaal platform zou bouwen gaat u dit als club niet alleen een bom geld kosten, maar ook tijd. En wetende dat 9 op 10 nieuwe software projecten in de vuilbak terechtkomen is dit op zijn minst een risicovolle investering te noemen. Wat doen succesvolle luchtvaartmaatschappijen? Zij leasen in plaats van te kopen.

Vanaf vandaag kan je als club ook een eigen sociaal platform als het ware “leasen” of zelfs “huren”, met het verschil dat het op uw URL wordt geplaatst en dat u de eigenaar bent van uw eigen platform. Wat is hiervan het voordeel? De club hoeft niet meer zwaar te investeren in een nieuw IT project omdat de ontwikkeling ervan al gebeurd is en de werking ervan reeds bewezen is. Ook het onderhoud zit mee inbegrepen in de overeenkomst zoals men een auto kan leasen of huren met een “all-in” formule. Bovendien wordt het platform op maat gemaakt binnen de 30 dagen op de URL die eigendom is van de club, op een dedicated server, enkel gereserveerd voor de club.

Ok, allemaal wat technisch, maar waar het dus in de kern over gaat is dat de club terug veel dichter bij zijn eigen fans komt te staan (ook zij die geen abonnement hebben), zonder ze weg te halen van sociale media, want dat is helemaal niet de bedoeling. We spreken hier over een verticaal niche platform waarbij de beleving van de gebruiker veel waardevoller wordt dan bij een sociale media platformen. Ook de betrokkenheid van de eigenaar is veel groter dan bij de eigenaars van sociale media.

En wat had u gedacht van GDPR? Ook dat is zowel voor de gebruiker (de fan) als voor de eigenaar van een bedrijf (de club) een belangrijk punt geworden; de gebruiker weet waar zijn data zich bevinden, wie ze beheert en waarvoor ze gebruikt worden. De eigenaar van de club en van het platform is meteen in orde met GDPR, o.a. omdat de data op een uiterst veilige manier worden opgeslagen en bewaard op een dedicated server (exclusief toegewezen aan de club) achter 3 firewalls.

Een nieuwe generatie sociale media zijn op komst, dit fenomeen is niet meer tegen te houden. En voor wie denkt dat de internet giganten niet omver kunnen geworpen worden, ga dan maar eens terug in de geschiedenis hoe de muziekwereld – een miljarden business – in een mum van tijd werd overgenomen door nieuwe spelers op de markt; dit noemt men digitale disruptie. Neem zelf terug de controle in handen is de boodschap! Wilt u bij de eerste clubs zijn met deze primeur of wilt u achter anderen aanhollen die het voorbeeld hebben gegeven? Wat of wanneer u ook beslist, een eigen sociaal communicatie platform zal een club alvast geen windeieren leggen.