+32 (0) 3 - 80 81 842 [email protected]

Bent u gediplomeerd specialist binnen uw vak en hebt u professionele kennis die u wil delen, maar niet zomaar gratis zoals we dit vaak kunnen merken door vele “niet-professionele” pseudo-specialisten op sociale media? Dat is vandaag de dag mogelijk. Ja, er zijn heel wat “charlatans” op sociale media; de oorsprong van het woord komt uit het frans en betekent eigenlijk een bepaald soort oplichter die zich anders voordoet dan hij in werkelijkheid is. Sociale media hebben hier een belangrijke negatieve rol in gespeeld omdat mensen denken zomaar commentaren te kunnen geven aangaande zaken waar ze over onvoldoende kennis beschikken om er überhaupt op te kunnen reageren, maar toch gebeurt dit dagelijks in miljoenen commentaren…

Het internet in het algemeen (websites, sociale media, digitale kranten, etc.) Staat vol met berichtgeving die niet correct, betrouwbaar en up-to-date is of die helemaal niet werd bewezen; men gaat steeds uit van veronderstellingen omdat men ooit iets heeft opgevangen en dit dan omtovert als zijnde de enige waarheid. Commentaren zoals “ik heb dat ooit in de krant gelezen...” of “ik ben er zeker van dat…” of “ik heb al jaren ervaring met dit soort zaken, niemand moet mij het nog komen uitleggen”, etc. Zijn schering en inslag op sociale media, terwijl de professionelen die dit soort commentaren lezen groen lachen want eigenlijk is dit maar een zeer triest fenomeen. Het gaat zelfs zo ver dat valse profielen worden aangemaakt met bv. Politieke propaganda, een ware chaos waar je op de duur niet meer weet wat je nu als “echt” of “betrouwbaar” mag beschouwen.

Maar laten we ons nu even richten op de échte professionele specialist; wat doen zij allemaal? Gauw een pagina aanmaken op sociale media, waardoor zij zich op hetzelfde niveau plaatsen dan de charlatans en de commentaren van peudo-specialisten. Wat als u zich als echte specialist binnen uw vak op uw eigen advies platform zou plaatsen i.p.v. Op sociale media? En wat als u enkel die sociale media zou gebruiken om één enkele boodschap mee te geven, nl.: “wilt u het echte antwoord op deze vraag, gegeven door gediplomeerde specialisten binnen het vak? Klik dan hier” en u neemt de mensen die interesse hebben in uw antwoord mee naar uw eigen advies platform.

Meer en meer bedrijven die cursussen of trainingen geven, of juridisch advies, marketing advies, support of helpdesk, etc. Nemen een eigen advies platform in gebruik waar zij zelf alle controle over hebben en waar de leden enkel correcte en betrouwbare informatie kunnen vinden. Want wat loopt er meestal fout? De communicatie inderdaad:

Persoon A vertelt iets aan persoon B en die vertelt het door aan personen X, Y en Z. De informatie die Z ontvangt is ondertussen dusdanig gewijzigd dat ze niet meer correct is. Dit is exact wat er op sociale media gebeurt: mensen roepen er maar wat op los via ongefundeerde en vaak ridicule antwoorden die niks met de zaak te maken hebben.

Overigens wordt voor professionele en betrouwbare kennis betaald; dit is één van de vele redenen waarom sociale media gratis zijn en zullen blijven, want wie betaalt er nu voor een news feed? Specialisten kunnen dus een eigen verdienmodel toepassen op hun eigen advies platform. Tegen een lage inschrijvingskost kunnen leden een massa betrouwbare informatie raadplegen, een live conversatie boeken, vragen stellen, documenten raadplegen, professionele trainings- of coaching video’s bekijken, etc.

Het is net die lage inschrijvingskost die niet alleen de drempel voor de gebruiker verlaagt maar die ook voor potentiële klanten zorgt voor het bedrijf of de specialist. Er kan ook met een team van specialisten worden gewerkt, de communicatie verloopt er steeds 1 op 1. Via een tijdlijn kan iedereen de laatste nieuwtjes volgen en ook op reageren. Informatie wordt er dus altijd correct verspreid, onder controle van de specialist binnen het vak.

Een website geeft nooit een waardevolle beleving aan de bezoeker zoals die wordt gegeven door een advies platform; de betrokkenheid van de gebruiker is immers veel groter dan bij een statische website. Je kan je dan ook terecht de vraag stellen: “waarom nog een website onderhouden als je 10 keer meer kan doen met een eigen advies platform en er bovendien nog inkomsten mee kan genereren?”