+32 (0) 3 - 80 81 842 [email protected]

Steeds meer gebruikers, bedrijven en beheerders van communities gaan op zoek naar alternatieven voor Facebook omdat men het beu is dat de controle over hun leden volledig bij de sociale media ligt in plaats van bij hen zelf. Daarnaast is er het privacy schandaal rond Facebook waarbij data werden verkocht aan derden, de miljoenen valse Facebook accounts en het sluiten van Facebook groepen waarover u als beheerder niets te zeggen heeft. Bent u dan echt wel een “beheerder”? Wel, als u beheerder wil zijn in de échte zin van het woord, dan is er vandaag een waardig alternatief voor Facebook, nl. een eigen communicatie – en advies platform van ThinQid, een innoverend bedrijf dat een totaal nieuwe kijk biedt op de horizontale sociale media van vandaag, nl. verticale, private platformen.

Op een eigen sociaal platform bent u de eigenaar, of u nu een bedrijf bent, een beheerder van een community, een persoon met vele volgers of een specialist binnen uw vak. En wat houdt het dan precies in om “eigenaar te zijn”? Om dit te begrijpen gaan we even kort in op 4 kernwoorden, nl.: controle, data, content en inkomensstromen.

Eerst en vooral hebt u als eigenaar de volledige controle over uw eigen netwerk. Dit wil zeggen dat u zelf bepaalt wat en wat niet kan op uw eigen platform, niet de sociale media en dus ook niet Facebook. U bepaalt ook de inrichting van uw platform want het wordt volledig op maat gemaakt. U bepaalt bv. alle categorieën, u bepaalt wie met wie mag communiceren, u bepaalt wie waar toegang toe heeft, etc. Dus zelfs werkt u met 10 verschillende type’s leden, deze kunnen allemaal gescheiden worden van elkaar waardoor er voor elk type talloze restricties kunnen worden bepaald. Wie bepaalt dit? U, de eigenaar.

Een van de meest besproken onderwerpen rond Facebook de laatste maanden was en is nog steeds het misbruik en doorverkoop van data. Als eigenaar van uw eigen sociaal platform bent u ook eigenaar van de data, niet Facebook. Uiteraard moet u zeer strikt rekening houden met GDPR maar ook dit euvel wordt eenvoudig opgelost dankzij de manier waarop data worden bewaard op uw eigen server. Een “dedicated server” wil zeggen dat de data maar op één enkele plek worden bewaard, nl. op uw eigen server, nergens anders, achter een 3-dubbele firewall, toch wel opmerkelijk. Het feit dat deze platformen volledig responsive zijn wil ook zeggen dat er geen data op de smartphone van de gebruiker wordt bewaard. Een smartphone is immers een van de meest eenvoudig hackbare toestellen die er op de markt zijn.

Ook de content die op uw platform wordt geplaatst hebt u volledige controle over en is uw eigendom. Gebruikers hebben ook volledige controle over hun eigen data en kunnen zelf bepalen wat ermee gebeurt. Je kan bv. als gebruiker instellen dat je geen enkel video en foto wenst te delen met derden. Je kan ook je eigen profiel aanpassen en bewerken en aanduiden waarvan je een notificatie wenst te ontvangen, zeer gedetailleerd.

Inkomensstromen gaan vandaag allemaal naar sociale media: Facebook verdient in Europa ongeveer 20€ / jaar / lid op de rug van uw leden (in de US is dat ongeveer 85 dollar), rekent u zelf maar uit wat u mist als inkomsten. Met een eigen sociaal platform kan je zelf deze inkomsten innen en nog andere inkomstenbronnen genereren, bv. met sponsors of partners werken die een meerwaarde bieden voor de gebruiker van uw platform.

Last but not least, je kan er als eigenaar ook uw eigen verdienmodel op bouwen met betalende lidmaatschappen op verschillende niveaus die u zelf bepaalt. Dankzij deze inkomensstromen wordt niet alleen de kost van het platform volledig gedekt maar maakt u er als eigenaar winst op hetgeen uiteindelijk de bedoeling is van dit soort platform.

Wat betekent dit voor de gebruiker? Misschien wel een betalend lidmaatschap inderdaad en waarom niet; je hebt als gebruiker nl. geen irritante reclame, de content is zeer waardevol en nuttig, en je privacy wordt ten volle gerespecteerd. “Voor iets, hoort iets…”