+32 (0) 3 - 80 81 842 [email protected]

Facebook, Google, Amazon, etc., allemaal A-merken. Hoe komt het toch dat we A-merken zoveel meer vertrouwen schenken tegenover nieuwe of minder bekende bedrijven die achteraf blijken veel betrouwbaarder te zijn dan de grote merken? We komen deze (kortzichtige) manier van redeneren ook vaak tegen in de voedingssector, waarna blijkt uit testen dat de minder bekende en vaak goedkopere merken doorgaans veel kwalitatiever zijn dan de A-merken, denk maar aan een simpele fles water en de honderden bedrijven die ze wereldwijd leveren onder diverse merknamen. De vraag die wij ons hier stellen is wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor u als bedrijf of beheerder van uw eigen community én tevens voor de gebruiker zelf.

Hoe vaak moet een mens – in dit geval de gebruiker – met de neus op de feiten worden gedrukt vooraleer het doordringt dat de grote merken en monopolies op internet er misschien met heel andere bedoelingen zijn dan de manier waarop zij zich voordoen of uiten in het algemeen? Hoevele datalekken, dataverkoop, identiteitsvervalsingen, valse accounts of gehackte accounts zijn er nog nodig om tot een realiteitsbesef te komen dat het de verkeerde richting opgaat en dat er een andere oplossing moet komen, zoals bv. een eigen sociaal platform, veel kleiner en verticaal, waar dit soort problemen niet voorkomen?

Eén van de meest verkeerde en tevens verontrustende veronderstellingen van klanten en ook bedrijven in het algemeen is het feit dat “iedereen er toch gebruikt van maakt” en dat het “toch bekend is, dan zal het wel goed en betrouwbaar zijn”. Ook maakt men vaak snel een keuze die gebaseerd is op het feit of “we er al van gehoord hebben” of niet. De realiteit leert ons echter dat het net de nieuwkomers en minder bekenden zijn die de klant wel degelijk respecteren, die veel kleiner zijn en dus veel betrouwbaarder; omwille van de bikkelharde concurrentie van de A-merken stellen zij zich daarom ook eerlijker op en gebruiken dit aspect als USP voor hun bedrijf.

Het wordt ook allemaal toch zo mooi verpakt, al die intelligente futuristische woorden en ontwikkelingen, wat was het ook weer? Ah ja, “Artificiële intelligentie, om uw beleving als gebruiker nog aangenamer te maken”.

Aangenamer, is dit wel zo? Willen wij dit wel? En op welke manier zou dan die beleving aangenamer worden gemaakt? M.a.w., dan moet ik toch héél wat over u weten of te weten komen… Is dit een écht cadeau of eerder een vergiftigd cadeau? Wij laten het antwoord aan u over, maar meer en meer mensen aanvaarden niet meer de tactieken en technologieën die A-merken gebruiken om hen zogezegd “meer gerichte advertentie te kunnen sturen”, want wat gebeurt er nu precies in werkelijkheid?

Wist u dat internet giganten uw zogezegde “beveiligde geëncrypteerde berichten en documenten” mee kunnen lezen en dat zij al uw berichten en kliks bewaren op hun servers – ook al hebt u ze gewist – en dat zij bovendien gescand worden om uiteindelijk via algoritme’s heel uw privé leven en persoonlijkheid te weten te komen, beter dan uw psycholoog ooit zal kunnen? Door deze vorm van breinmanipulatie toe te passen zonder u er iets van merkt, kunnen uw eigen overtuigingen die u al jaren had langzaam of plots volledig wijzigen, zonder u het eigenlijk wil; u gaat namelijk beginnen “twijfelen”. Men gaat u doen klikken op advertenties want het draait allemaal om macht, geld en controle; er is geen plaats voor respect van de privacy en van de gebruiker. Klinkt dit te grof om waar te zijn? Kijk dan even naar deze opmerkelijke video waarin uitgelegd wordt hoe er distopia worden gecreëerd:

Inderdaad, u bent het marionetje en lucratieve speelballetje van de sociale media en u hebt zelf niets in de gaten!

Is artificiële intelligentie dan iets negatief? Neen, tot zolang het niet negatief wordt ingezet, en daar wringt het schoentje bij de internet giganten; er worden internet-werelden gecreëerd waarin niemand nog gaat willen vertoeven en dit feit op zich begint (eindelijk) stilaan door te dringen bij de gebruikers en bedrijven.

Wat is dan de toekomst? Een nieuwe digitale golf van lokale en private platformen waarvan je de eigenaar kan bereiken, waar je als gebruiker weet wat er met je data gebeurt, waar je niet met een miljard andere voyeurs samenzit om in elkanders achtertuin te gluren, maar waar je enkel mensen ontmoet die voor jezelf iets kunnen betekenen en waar je als gebruiker een waardevolle beleving krijgt i.p.v. een news feed die u nauwelijks iets waardevols bijbrengt.

En wat betekent dit dan voor de bedrijven zelf? Zij nemen de controle terug in eigen handen, zij worden terug eigenaar van hun content, zij staan veel dichter bij hun klanten, fans of leden dan een social media groep, zij respecteren daarom ook veel meer hun leden omdat hun betrokkenheid veel groter is. Herinnert u zich misschien nog de beginfase van Facebook zonder het advertentiemodel, dat destijds vertrok van het idee om de communicatie tussen studenten aangenamer en vlotter te laten verlopen? Daar is waar de toekomst naartoe gaat, nl. naar “hoe het destijds begonnen is”, want dàt was pas aangenaam; geen irritante reclame die om de haverklap voorbijkomt, geen Big Brother tactieken, geen artificiële intelligentie, geen identiteitsvervalsing, geen tienduizenden werknemers die meekijken, etc.

En hier hebben we al het eerste bewijs van de stelling in dit artikel die we u als vraag stellen waarop u zelf het antwoord mag geven:

“Wie zou u meer vertrouwen, een A-merk met honderden miljoenen onbekenden waarvan u nooit in contact zal kunnen treden met de eigenaar en waar u geen flauw benul hebt wat er met uw data gebeurt, of een C-merk zonder technologische “Big Brother” snufjes met amper enkele honderden of duizenden leden waarvan u de eigenaar en beheerder meteen kan bereiken omdat hij simpelweg in uw regio of land gevestigd is en waar ook de leden geen onbekenden zijn?”